söndag 3 november 2013

Sin egen lyckas smed - en hyllning till mentorskapet

Jag har ofta hört att möten kan förändra livet. För ett tag sedan, på parkeringen till Ica inträffade ett sådant möte. Jag träffade min mentor, Eva, från det att jag var nyutexaminerad lärare. Eva är en människa, som trots att det är 13 år sedan hon handledde mig och 10 år sedan vi jobbade tillsammans, påverkar mig oerhört.

Eva lärde mig att älska läraryrket. Hon lärde mig att trots att man stöter på motgångar, motgångar med elever, motgångar med föräldrar, motgångar med föräldrar, så är man sin egen lyckas smed. Just detta uttryck använde hon ofta när vi hade mentorstid då den där tiden för 13 år sedan och hon använde det när jag träffade henne på parkeringen. Med detta ville hon säga att vi har de elever vi har, de har de föräldrar de har och vi har de kollegor vi har. Bestäm vad du ska göra av det.

Eva var ingen guru i positivism som gick omkring och skrattade dagarna i ända och kom med små käcka tillrop, utan en helt vanlig människa med bra och dåliga dagar. MEN hon var, och är en person jag har all respekt för, en person jag har litat på ända sedan jag träffade henne första gången.

När det har blåst lite extra kring min lärarprofession och jag tvivlat på både vad jag gör och vad jag vill har jag alltid hört Evas ord: "Ja, Mia man är sin egen lyckas smed. Fundera på vad du vill och genomför det. Ingen annan kommer göra jobbet åt dig och ingen annan kommer leva livet åt dig."

Det här blogginlägget var inte tänkt som en hyllning till Eva (även om hon är värd det och många fler därtill.) Utan tänkt att ge uttryck för det positiva i mentorskapet. Att som ny lärare få någon med erfarenhet som kan inspirera, hjälpa och stötta är guld värt.

Just nu är jag själv mentor och funderar väldigt mycket kring hur jag kan hjälpa min adept på bästa sätt. Hur kan jag förbereda henne för hennes skolliv? Hur kan jag inspirera henne så hon stannar i läraryrket och fortsätter utvecklas? Jag tvivlar på att jag kommer lyckas såsom Eva lyckades med mig, men jag hoppas ändå att jag kan bidra med något.Jag hade helst velat ha en bild på Eva här men
eftersom jag inte har någon får det duga med min
lilla trädgårdsdamm.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar