onsdag 31 oktober 2012

Mötesplats Skola

Igår fick vi chansen att tillbringa studiedagen på Mötesplats Skola i Göteborg. Detta utspelade sig på Svenska Mässan. Vi var 500 pedagoger från Falkenbergs kommun, vilket resulterade i att vart man än vände blicken fanns där ett ansikte man kände igen.

Vi anmälde oss till olika seminarier/föreläsningar och där emellan tittade vi på mässan. Det var många olika slags utställare där, bla läromedelsföretag som visade nya läromedel och  företag som visade upp olika tekniska prylar. Mina kollegor och jag tittade mycket på olika Smartboards och Activeboards, med tanke på att vi vill ha det i våra nya "berättande klassrum".

Tyvärr gjorde vi några felval när det kom till seminarierna. Vi kände inte att vi fick riktigt så mycket in-put som vi hade velat. Detta gällde alla utom ett. Det sista seminariet vi besökte hölls av Per Fagerström från Karlstad Universitet och han pratade om Kollegialt lärande i arbetslaget.

Vi var tre från mitt arbetslag som lyssnade till honom och vi hoppas att vi kan ta med mycket av det han sa tillbaka till resten. Fagerström pratade bl a om vikten av att känna till varandras utgångslägen när man jobbar tillsammans. Vi har alla olika erfarenheter, utgångslägen och intressen. Hur får man i detta till en gemensam förståelse och engagemang?

Jag kommer säkert att komma tillbaka till detta och avslutar med ett underbart citat från Axel Targama:



tisdag 23 oktober 2012

Min lektionsblogg

För några veckor sedan bestämde jag mig för att börja skriva ned uppgifter på en lektionsblogg. Ett verktyg för att försöka underlätta för eleverna. De ska kunna kolla sina uppgifter var de än befinner sig utan att behöva krångliga lösenord eller ta sig an plattformar som laggar.

lektionmedmia.blogspot.se

Min franskgrupp i nian tittade på mig när jag gav dem adressen och sa: -Ja, du Mia. Du får fram till höstlovet på dig att visa att den fungerar. Sedan kommer vi utvärdera både din blogg och dig.
Så, vi får väl se vad de säger på fredag om bloggen och om mig. Ska jag börja bli nervös?

Elevbloggar

Äntligen har vi så smått kommit igång med elevbloggandet. Våra elever har skapat egna bloggar där de ska lägga ut sina arbeten. Vi länkar till elevernas bloggar via en arbetslagsblogg.

Det är många tankar som dykt upp för oss lärare när vi planerat, funderat och ältat om vi ska ha bloggar eller inte; ska man tvinga eleverna att lägga upp vissa arbeten? Ska vem som helst kunna kommentera det eleverna lägger upp? Vad gör vi med de eleverna vars föräldrar motsätter sig att de har en blogg? Var ska tiden till bloggandet tas? Vi har inga rätta svar på dessa frågor men vi lyfter dem och försöker hitta ett förhållningssätt som fungerar just nu.

Jag känner att jag har egna funderingar speciellt kring det praktiska, t ex när eleven skrivit en text hen vill lägga ut, ska man då göra hela texten som ett inlägg eller ska man lägga ut pdf-filer? På höstlovet ska jag ge mig ut i cyberspace (säger man så fortfarande?) och se hur andra skolor gör.

tisdag 25 september 2012

Det berättande klassrummet - JAAAA


För ett par veckor sedan fick två arbetslag i Falkenbergs kommun chansen att vara med och utveckla den fysiska och psykiska lärmiljön. Vår verksamhetschef bad alla som var intresserade att vara med, skicka in en anmälan till henne och berätta varför vi vill vara med och hur vi vill arbeta. Ett arbetslag i F-5 och ett i 6-9 skulle bli uttagna. Helt avgörande i detta skulle vara de pedagogiska idéerna.

Idag fick mitt arbetslag beskedet att just vi är uttagna till att få två berättande klassrum.








lördag 15 september 2012

Artikeln i Hallands Nyheter

Vid sju-tiden imorse när jag satte mig framför datorn och skulle läsa e-tidningen satte jag i halsen -förstasidan och ett uppslag.

Jag blev så glad när jag såg detta, inte för att jag tycker om att se mig själv på bild för det gör jag inte, utan för att både bilder och text var positiva. Bodil, eleverna och jag såg glada ut och texten förmedlade verkligen det vi tycker är viktigt och roligt - vårt jobb.

Jag har fått mycket positiv feed-back idag, både på sociala medier och via telefon. Det känns som julafton. Jag önskar och hoppas att lärartycket och annan positiva ord om skolan och läraryrket kommer fortsätta spridas. Tack alla ni som uppmärksammat artikeln, speciellt mina fina elever som gillat och gjort till favorit på både Twitter och Instagram, ni är bäst!!



tisdag 11 september 2012

Mingel - en träningsarena jag ofta använder

Jag gillar att mingla, på alla olika slags tillställningar tycker jag om att röra mig runt och småprata med och iaktta andra människor. Detta brukar jag tillämpa i klassrummet.

När vi gått igenom eller repeterat ett nytt moment brukar jag säga till mina elever att samlas i mitten av rummet. De ska där fråga varandra och svara på de andras frågor. Ibland ska de prata med fem stycken, ibland med åtta. Den första mingelövningen de gör på franska är "Je m'appelle... Comment tu t'appelles?" (Jag heter... Vad heter du?). Sedan blir det mer och mer komplicerade frågor.

Jag brukar i detta bara sätta mig vid sidan och låta eleverna sköta sin egen träning, och det gör de.

En bonus vid detta är att eleverna får röra lite på sig och få igång blodcirkulationen.



En bild av mig som en av mina elever tog i smyg,
precis innan de skulle till att mingla.

tisdag 4 september 2012

Kreativa elever - på toa

Som så många skolor har vi lite bekymmer med slitna toaletter. Inte klotter eller förstörelse utan allmänt slitage. Våra åttor har tagit tag i detta tillsammans med skolans bildlärare. De kom fram till att de själva ska måla toaletterna, och då inte i den vanliga café-au-lait-färgen utan varje toalett ska ha ett eget tema. Idag besökte jag vår havs-toalett.






Vi väntar med spänning på att vår djungel-toa och vår lant-toa ska bli klara.


En tjej kom på att om det skulle vara så att spegeln trillade ned så ska det finnas ett budskap till den som är där inne:






måndag 3 september 2012

Intervju kring Lärartycket

Imorse träffade jag Åsa Lindqvist, journalist på Hallands Nyheter i Falkenberg. Hon ska skriva en artikel kring Lärartycket och intervjuade mig idag. Det är så roligt att hon vill skriva om Lärarlyftet eftersom det går helt och hållet i positiv anda.

När jag körde tillbaka till skolan tänkte jag på vad vi egentligen pratat om under intervjun. Så många intressanta frågor kom upp som var och en skulle kunna vara ämne för en artikel eller en diskussion. En  fråga som fastnade lite extra hos mig är varför jag bloggar. Som jag skrivit tidigare så stötte och blötte jag det länge innan jag började skriva. Mina funderingar gick mestadels kring hur det skulle kännas att blotta sig själv och sitt yrkesliv.

Nu när jag skrivit några inlägg (inte på långa vägar så många som jag hade velat) måste jag svara att det känns rätt bra. Jag har ett ställe där jag kan reflektera över min arbetsdag och dela med mig av det jag tycker allra bäst om, att vara i skolan.

måndag 20 augusti 2012

Memory som lärandeprocess

Idag var det dags för mina elever att lära sig lite nya ord. Eleverna går i sjuan och är ju egentligen proffs på att lära in nya ord. De har ju gjort det i flera år.

Jag började på språkfrökens vis med att gå igenom en ny text som jag tycker fungerar bra. Det var helt ok att lyssna på texten men när vi sedan skulle läsa glosorna såg jag hur jag tappade en efter en av mina nitton raringar. Jag kände hur jag började tappa modet och insåg att det var dags för det berömda snacket kring ordförråd. Ni vet, "kan man inga nya ord kan man inte prata", "orden är ju språket", "ni kan inte komma till Frankrike och bara säga ja och nej". Eleverna köpte att de är tvungna att kunna ord och behöver ett stabilt ordförråd som är så stort som möjligt.

Då kom vi till den stora, viktiga frågan; "Hur lär man sig nya ord på bästa möjliga sätt?" Mitt mål som lärare är att eleverna ska göra sitt jobb i skolan. Jag är inte så förtjust i läxor och detta vet mina elever.

Efter en gemensam diskussion kom vi fram till att vi ska ha läxa för att orden verkligen ska fastna. Några av de lite mer högljudda killarna i gruppen framförde envist att bästa sättet att lära in nya ord är att spela Memory. De andra eleverna gillade idén och hämtade snabbt fram både saxar och färgade papper. Någon bestämde att tre eller fyra i varje grupp var lagom och sedan satte alla nitton igång.

Det var otroligt givande att sitta bredvid och titta på den här grupprocessen. Vem skriver vilket ord? Ska samma person skriva på både franska och svenska? Vilka regler ska vi köra med?
En glad tjej sa att det här borde vi alltid göra, medan en kille hävdade att ingenting fastnat. Med detta vill jag nog säga att så bra det kan bli när man släpper taget och ställer sig vid sidan om.

Jag undrar också hur motiverar ni andra språklärare era elever till att lära in nya ord och framför allt HUR GÖR NI?


Ord, ord, ord

tisdag 29 maj 2012

Terminens första prov - Usch, fy men vilka underbara monster

Igår kväll kom jag på att jag lovat mina elever att de skulle få ha ett vanligt traditionellt prov på en del av vårt senaste område. Vi har jobbat med kroppsdelar, personbeskrivningar och en grupp med regelbundna verb.

Jag gillar inte prov. Jag tycker att det är svårt att göra prov. Hur ska jag mäta deras kunskaper på bästa sätt? Hur kommer alla till sin rätt? Helst skulle jag bara vilja ha en uppgift: "Hur skulle du gjort om tappade bort dina gamla farmor som har ont i ryggen och vad skulle du sagt?" Inte alla av mina elever uppskattar den sortens prov, så nu fick det bli som de ville.

Jag tycker verkligen inte att alla måste göra samma prov eller ens samma slags prov. Tyvärr blir det ju rätt ofta att alla eleverna på grund av tidsbrist gör samma prov. Jag hinner inte sätta mig enskilt med alla så  mycket som jag skulle vilja och faktiskt fråga hur de kommer bäst till sin rätt i olika sammanhang.

Sista sidan av dagens prov bestod av en rituppgift; rita ett monster med 5 ögon, 3 öron, 18 händer, 4 armar, 7 ben, 2 magar, 5 munnar, gympaskor och ett huvud med kort, blont, lockigt hår. Titta på skapelserna nedan!

torsdag 24 maj 2012

Musikvideo och om att inte våga säga att man är bra

Efter att ha jobbat med ett avsnitt om musik avslutade vissa av mina nior med att göra en egen musikvideo. Resultatet blev oerhört bra. Eleverna använde allt från hundar och småsyskon till sitt fotbollslag när de spelade in sina videos. En elev la upp sitt fantastiska resultat direkt på youtube och det kan ni se nedan.
Fler exempel finns på deras engelskblogg.

Tyvärr är det en del som inte vill publicera sitt resultat. De tror inte att det de gjort är tillräckligt bra att visa upp. Vi pratar en hel del om detta i gruppen, om rädslan att säga "Titta här vad jag gjort, visst är det bra?". Jag får inte så mycket respons när jag frågar dem varför, utan de skruvar mest på sig och tycker att jag är jobbig. Varför har Jante så starkt grepp om våra ungdomar? Har det kommit i skolan eller från samhället i stort? När våra barn är små behandlar vi dem som små kungar och drottningar. Vi säger till dem att de är bäst och åstadkomma precis vad de vill. När slutar vi egentligen att lyfta våra barn till skyarna?




tisdag 22 maj 2012

#Lärartycket 16 - Jag ångrar inte mitt yrkesval


Tack Fredrik som igår skrev om hur han insåg att han måste bli lärare. Det var intressant att få reda på hur mycket läraryrket betyder för dig.

Jag läste idag ett facebookinlägg från Lärarnas tidning där rubriken var Många lärare ångrar sitt yrkesval Jag har funderat på detta under dagen.  Ja visst vill vi ha högre lön - mycket högre lön. Visst är det stressigt när det närmar sig terminslut med tidskrävande rättning av nationella prov och betygsättning. Visst är det tufft med alla nedskärningar.

Men jag ångrar INTE mitt yrkesval!

Jag njuter av friheten vi har som lärare. Vi får jobba med det vi en gång utbildat oss i och undervisa i det. Vi kan lägga upp vår undervisning så som vi själva önskar. Vi kan variera oss från dag till dag. Vi har tio timmar i veckan som vi kan disponera hur vi vill. Vi har möjligheten att vidareutbilda oss och lära oss saker vi brinner för.

Jag njuter av att få träffa så många fantastiska ungdomar. De kommer till oss med sitt personliga bagage och lägger sin framtid i våra händer, det är vi som ska se till att de får med sig den kunskap de behöver. De litar på oss, samtidigt som de ställer krav på oss och vår undervisning. Ger vi dem respekt för dem de är, får vi respekt tillbaka. Vi träffar en del av dem mer än deras föräldrar gör och vi lär verkligen känna de här ungdomarna. De blir en del av vårt liv.

Jag njuter av att försöka hitta lösningar som passar mig och mina elever. Jag vill inte fokusera på problemen vi möter i vardagen utan istället på lösningarna. Som lärare får jag vara den entreprenör jag tycker om att vara.

Allt detta gör att ingen dag är den andra lik och det uppskattar jag. Mitt jobb är inte bara mitt jobb, det är mitt stora intresse också.

Jag är glad att Anne-Marie Körling fick idén till lärartycket och att bloggen kom till och givetvis att jag fått chansen att säga vad som är viktigt för mig i min lärarroll. Jag ser fram emot att läsa fortsättningen lämnar över ordet till Magdalena Ronnby.





Teacher Appreciation Cake by Cake Chicks!

Teacher Appreciation Cake, a photo by Cake Chicks! on Flickr.

måndag 21 maj 2012

Elevledda lektioner

Med min nior i franska har vi elevledda lektioner en gång i veckan. En elev får med min hjälp planera en genomgång av antingen grammatik eller ett område med nya ord. De planerar lektionen, gör övningsexempel och sedan någon form av läxförhör. Jag är imponerad över hur de tar till sig ett helt nytt område och sedan ställer sig framför gruppen och presenterar detta.

Något jag tidigt la märke till under dessa lektioner är hur mycket vi lärare påverkar våra elever. Det är häftigt att se hur de använder samma formuleringar som jag brukar göra när jag står framför gruppen. Det är som att höra sig själv men ändå inte. Det känns både lite konstigt och komiskt men naturligtvis gör det mig mycket glad och stolt.

Mathilde går igenom futur simple för sina klasskamrater.


måndag 7 maj 2012

Spela in

Jag älskar inspelningsfunktionen på min dator. Både ljud och film. I skolan kan man spela in allt. Man kan använda det i bedömningssyfte eller för vidare utveckling, eller bara ren förvaring. Muntliga prov och gruppredovisningar, allt finns lagrat i min dator. Jag kan ta fram mina inspelningar både för att minnas inför betygsättning och när jag skriver omdömen. Jag kan till och med bifoga en inspelning i omdömena så elever och föräldrar kan se vad jag menar. Jag säger bara - SPELA IN!

Sökkunskapen - är den döende?

Är det en utdöende kunskap att slå upp ord i en ordbok? Är detta något vi inte behöver längre? Jag vet inte men frågan väcktes efter ett utvecklingssamtal.

Jag hade utvecklingssamtal och mamman påpekade att hennes son inte kunde slå upp ordet "näsduk" i en svensk-engelsk ordlista. Vi började prata om huruvida detta är viktigt eller inte.
Jag har svårt att tänka mig att någon av mina elever kommer att lägga pengar på en ordlista den dagen de flyttar hemifrån. Hade jag haft en dator så jag i alla fall inte gjort det.
Hur viktigt är det egentligen att kunna slå i telefonkatalogen eller i ett lexikon? En del av mig tycker att det tillhör en grundläggande allmänbildning att kunna, samtidigt som det tar emot att lägga för mycket tid på det i skolan eftersom jag inte tror att mina elever kommer få speciellt mycket användning av det i framtiden.


torsdag 3 maj 2012

Äntligen

Jag har funderat på att börja blogga länge och nu ska jag alltså komma igång. Tankarna blev starkare efter SETT-mässan förra veckan då jag insåg att det inte behöver bli så pretentiöst. Viljan att samla reflektioner, länkar, tips och annat är stark men jag vet inte riktigt vad detta kommer utveckla sig till än.

Att blogga känns som att blotta sig själv. Behöver det vara så? Jag har svårt att inte vara personlig i det mesta jag gör, och hur personlig får man egentligen bli? Vad är skillnaden mellan att vara personlig och privat? Kan man vara personlig utan att vara privat? Jag vet inte svaren på de här frågorna men jag hoppas att det ska ge sig under resans gång.